Vitiligo hastalığında belirtiler genellikle göbek, kalça, kasık, dizler, yüz, eller, koltuk altları, göğüs uçları, genital alan ve makat çevresinde beyaz lekeler oluşmaktadır. Yüz bölgesinde ise ilk yerleştiği göz ve ağız çevresidir. Cildin vitiligo olduğu bölgelerde kıllar sıklıkla beyazlaşır. Sistemik hastalıklar, stres ya da güneş yanığı gibi fiziksel bir travma da vitiligoya sebep olabilir. Genellikle hastalar bahar sonu ve yaz başında lekeleri fark eder. Bunun sebebi ise normal derinin güneşe maruz kaldığı için koyulaşmaya başlaması ve vitiligo alanları renk üretemediği için belirginleşir. Aynı zamanda beyaz bölgelerde güneş yanığı çok kolay geliştiğinden dolayı daha çabuk pembeleşir.
Vitiligo hastalığının teşhisi hasta genellikle kendisi veya çevresindeki kişilerin cildindeki beyaz renk oluşumlarını farketmesi ile ortaya çıkar. Genelde muayene sırasında da tanı konabilir. Fakat emin olunamaz ise doktor gözetiminde karanlık bir odada wood lambasında bakılır. Vitiligo alanları bu ışıkla gözlemlenir ve tanı kolaylaşır. Buna rağmen tanı konulamaz ise vitiligo oluşan alanlardan 2-3 mm’lik bir cilt dokusu alınarak laboratuvarda incelenebilir. Vitiligo tanısı konulduğunda genellikle hastanın morali bozulmaktadır. Aynı zamanda kozmetik kaygı ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı hastaya durumu uygun bir dille anlatılarak, kişi rahatlatılmalıdır.
Her hastalıkta olduğu gibi vitiligoda da erken teşhis önemlidir. Vitiligo tedavisi erken dönemde başlarsa tedavi daha başarılı olacaktır. Hastalık erken dönemde lezyonlar sınırlı bölgelerde ise kremler, daha geniş bölgelerde ise ultraviyole tedavileri ve sistemik ilaçlar kullanılır. Özellikle ilk senede tedavi şansı daha yüksek olmaktadır. Eskiden oluşmuş olan lezyonlarda da cerrahi tedaviler tercih edilmektedir