Kekik Bitkisinin Özellikleri ve Faydaları

Kekik Bitkisi
Kekik Bitkisi

Kekik, ballıbabagiller familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus, Satureja, cinslerinin genel adı olarak bilinen genel olarak kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla, orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki farklı bölgelerde ve farklı iklim kuşaklarında yetişmekle birlikte 300’den fazla türü olduğu tahmin edilen Dünya mutfaklarında çok yaygın olarak kullanılmakta olan kekik aynı zamanda sağlık açısından da sayısız fayda sağlamaktadır. Kekik içerdiği bitkisel besinler, mineraller, bileşen ve vitaminler yardımıyla sağlığımıza çok fazla katkıda sağlayarak tedavi edici özelliği bulunmaktadır.. Kekik bitkisi çalı üzerinde yetişir ve kare sapları ile ince, odunsu köke sahiptir ve Uzunluğu yaklaşık 15-30 cm de olabilmektedir. Bitki rengi açık yeşildir ve Aromatik kavisli yapraklara sahiptir. Kekiğin yaprakları ve çiçekleri mutfaklarda Baharat olarak tüketilmektedir.

Türkiye’de yetişen kekik türlerinden Thymus vulgaris olarak adlandırılan kekik ağırlıklı olarak ‘karvakrol’ maddesi içermekte olup, bu madde çeşitli kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişip yayılmasını yavaşlatmaktadır. Kekik sağlığımız için gerekli olan temel mineraller ve vitaminler ile doludur. Kekik potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, manganez ve selenyum açısından zengin bir birkidir.

Bu bitki ayrıca B-kompleks vitaminleri, beta karoten, C vitamini, A vitamini, K vitamini, E vitamini ve folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır. Bu özelliğinin yanı sıra kanser hücrelerini vücuttan tamamen atmakta ve hücre yaşlanmasına karşı da vücudu korumaktadır. Kekik sadece İçerdiği uçucu yağlar ve ‘timol’, ‘rosmarinik asit, ‘karvakrol’, ‘ursalik asit’ gibi maddeler sayesinde kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etki yapmaktadır. Serbest oksijen radikallerinin sebep olduğu zararları engelliyor hastalıklara karşı direnci arttırıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.