Kene, yassı, oval kırmızı kahverenginde bir haşere olan parazittir. Kan emerek büyümektedirler. Hayvanlar ve insanlara yapışıp kan emerler. Keneler dışarıda hayvan barınma yerlerinde, çimenlerde, çalılıklarda bulunurlar. Evcil hayvanınız varsa hayvan vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler.
Kene ısırması çok tehlikeli ve hayati tehlike taşımaktadır. Kene ısırması belirtileri iştahsızlık, yüzde ve gözlerde kızarıklık, baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, mide ağrısı, kusma, ishal, burun kanaması, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, göğüste noktasal, dışkıda ve idrarda kan gibi ciddi bulgular kendini gösterir. Ciltte sarılık ve idrarda koyulaşma hepatit gelişimine bağlı olarak gelişebilir. Kene ısırdıktan sonra beşinci gününden sonra akciğer,böbrek, karaciğer yetmezliği ve santral sinir sistemi bozuklukları oluşabilir. Hastalığın ikinci haftasında akciğer, böbrek ya da karaciğer yetmezliği tablosu veya yaygın damar içi pıhtılaşma bozukluğu sebebi ile hasta kaybedilebilir. Genellikle 10. günden sonra iyileşme başlar.
Hastalık belirtileri bir kenenin insandan kan emmesinden yaklaşık ortalama 2 gün geçtikten sonra ortaya çıkmaktadır. Aslında kuluçka süresi kene ısırmasından sonra 2-12 gün arasında değişir. Fakat genellikle kuluçka süresi 1-3 gündür.
Kene vücuda yapıştığı zaman asla ondan kurtulmak için müdahale edilmemeli. Vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kenenin kan emdiği hortumu çıkıntılı olduğu için müdahale yapıldığında hemen çıkmaz. Bu sebeple keneyi çıkartmak için asla zorlamamalısınız. Yanlış müdahale yapılırsa kene sıvısını erkenden vücuda kusacağı için virüs alınmasına sebep olur. Ama keneyi vücuttan çıkartmak zorunda kalırsanız o zaman bir cımbız ile kenenin baş tarafından tutarak müdahale etmek gerekir. Aksi durumda karnından tutularak yapılacak bir müdahale, virüsün vücuda dağılma riski artacaktır.
Kene ısırma tedavisi nasıl olur? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden şüphe ediliyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gitmelisiniz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının maalesef spesifik bir tedavi biçimi bulunmamaktadır. Hastaya antiviral ilaçlar kullanılarak, kan ve kan türevleri verilir hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması amaçlanır.