Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

tüp bebek tedavisi
tüp bebek tedavisi

Anne baba olmak insanların en doğal isteklerinden biridir. Bazı sebeple anne baba olamayan eşler birbirine psikolojik olarak ceza vermek yerine tedavi yöntemlerini araştırmalıdır. Öncelikle sabır ve inanç ile anne baba olabilirsiniz.

Anne ve baba da kısıra yola açan hastalıklardan bazıları şunlardır;

Erkeklerde Görülen Kısırlığa Yol Açan Hatalıklar

A. Spermi dışarıya taşıyan kanallardaki tıkanıklıklar:

1. Ejekulasyon problemleri
2. Epididim / vas defrens tıkanıklıkları
3. Varikosel

B.Spermin sayı ve kalitesini etkileyen üretim bozuklukları:

1. Hormonal bozukluklar
2. Genetik bozukluklar
3. Enfeksiyonlar ( kabakulak orşiti vb.)
4. Çevresel problemler (radyoterapi/kemoterapi, Uyuşturucu vb.)

C. Diğer nedenler:

1. Sistemik hastalıklar
2. Omurilik yaralanmaları
3. İnmemiş testis
A. Spermin sayı ve kalitesini etkileyen üretim bozuklukları:

Kadunlarda Görülen Kısırlığa Yol Açan Hatalıklar

1- Yumurta rezervinin düşük olması
2- Rahim ya da yumurtalık ameliyatları
3- Fallop tüplerinin deforme veya tıkalı olması kısırlığa yol açar
4- Rahim ağzı problemleri kısırlığa yol açabilir
5- Yumurtlama bozuklukları kadınlarda en sık görülen kısırlık sebebidir
6- Endometriozis kadın kısırlığının sebeplerindendir
7- İlerleyen yaş kadının gebe kalmasını zorlaştırır, hatta imkansızlaştırır

İlk önce tedavi olunacak bir hastalık ise bunun tedavisi yapılır ve gerekirse tüp bebek tedavisine başlanır.

Tüp bebek tedavisi ilk olarak 1978 yılında uygulanmıştır. Bu dönemde yalnızca tüpleri tıkalı yada hasarlı olan kadınlar için uygulaması amaçlanan bir tedavi iken günümüzde bir çok erkek kısırlığı da dahil olmak üzere kısırlığın çözüldüğü bir yöntem olarak gelişmiştir. Yardımcı üreme yöntemleri arasında en en başarılı olanıdır. Çift bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda uygulanmaktadır.

Tüp bebek nasıl uygulanır?
Beş aşamalı bir bir yöntemdir. Her merkez bu beş aşamayı uygulayarak tedaviyi tamamlamaktadır. Tedaviye uygun olduğu belirlenen çiftin kısırlık sorunu tespit edilmekte ve ilaç prosedürü belirlenmektedir. Önemli bir aşamadır. Kısırlık sorununa ve çiftin özelliklerine göre belirlenen tedavi yöntemi tüp bebek tedavisinde başarı şansını etkileyen en önemli faktördür. Tedavi için uygun olan anne adayları; adetinin ikinci yada üçüncü gününde tedaviye başlayabilir.

Yumurtalıkların Uyarılması
Bu aşamada birden çok yumurta elde etmek amaçlanır. Bu nedenle anne adayının çeşitli ilaçlar kullanması gerekir. Adet döneminin üçüncü gününde başlanan bu aşama yaklaşık olarak 12 gün sürmektedir. Anne adayı sık sık tüp bebek merkezine gitmelidir ve yumurta gelişimini kontrol altında tutmalıdır.

Yumurtaların Toplanması
Uyarılan yumurta hücreleri belirli bir büyüklüğe ve olgunluğa erişince yumurtaların çatlamasını destekleyen çatlatma iğnesi vurulmaktadır. Yumurtaların toplandığı aşamada baba adayı da eş zamanlı olarak sperm örneği verecektir.

Döllenme Aşaması
Elde edilen yumurta ve sperm hücreleri arasından en kaliteli olanları seçilir ve döllenme işlemine hazırlanır. Üreme hücrelerinin durumuna göre klasik yada mikroenjeksiyon yöntemi ile de hücreler döllendirilir. Bu sayede embriyolar oluşur ve embriyolar transfer gününe kadar hazırlanır.

Embriyo Transferi
En kaliteli embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Anne adayı hiçbir ağrı yada acı hissetmez. Transferin tamamlanması ile tüp bebek tedavisi tamamlanır. Transfer işleminden 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin sonucu tespit edilir.